Günümüzde anne-babalarının en çok ihtiyacı, yoğun çalışma tempoları sebebiyle çocuklarının bakımında kendilerine yardım ve destek çıkacak, onlar işteyken evde veya herhangi bir yerde bebekleri ile ilgilenip, zaman geçirebilecek bir kişi. Bu gereksinimin doğurduğu en büyük endişe de bebeklerine-çocuklarına kendileri kadar iyi bakım gösterecek, gereksinimlerini karşılayabilecek, sevgi ve şefkat ile yaklaşacak ve aynı anda da anne-babanın ebeveyn kural ve ilkelerine, ev prensiplerine tıpkı anne-baba gibi uyacak birini bulmak.
Çocuk Bakıcısının sahip olması gereken özellikler
Çocuk bakımında destek veren kişi bazen bu alanda uzman bir bakıcı, bazen de aile fertlerinin büyüklerinden biri olur. Yardımcı olacak kişi kim olursa olsun anne-babaların dikkat etmesi gereken bazı bölümler var. Bunlardan ilki bakıma destek verecek bireyin çocuk ile nasıl iletişim kurduğu. Bebeğin ihtiyaçlarını, rahatsızlıklarını ve isteklerini kavrayabilmesi, sıcak kanlı ve sevecen bir yaklaşımı olması ve bebeğin birlikte keyifli zaman geçirdiği biri olması önemli. Bir diğer unsur ise anne babanın prensiplerine uyan ve bu prensipleri anne baba varmış gibi uygulaması.
Çocuk bakımında destek verecek kişiye karar verilirken anne-babanın o kişi hakkında cevaplaması gereken bazı sorular vardır;
-Kişi sorumluluk sahibi mi?
–Bebek-çocuk bakımı ve bebek gelişimi konusunda yeteri kadar bilgisi var mı?
-Kişi güvenilir mi ?
-Bu konuda sabırlı ve dikkatli mi?
-İletişim yetenekleri iyi, kişi güler yüzlü ve şefkatli mi?
-Uzun zamanlı olarak çocuk bakım desteğini sağlayabilecek mi?
Bakıcıya Uyum Sağlama Yöntemleri
Destek alınan kişi aileden bir birey olduğu vakit çocuğun alışması daha kolay olabilirken bu kişi yeni bir bakıcı ise çocuğun karakterine bağlı olarak daha zor olabilir. Çocuğun yeni bakım veren kişiye ve anne-babadan ayrı kalmaya alışması için belirli bir vakite ihtiyacı var. Çocuk yeni bakıcı ile bütün gün tek başına bırakılmaya başlanmadan önce anne-baba yanındayken bu kişi ile zaman geçirmeli, bu kişi ile baş başa kalınan vakit kademeli-süreli olarak arttırılmalıdır. Özellikle yeni tanışılan bir bakıcı ise bu alışma süreci çok daha değerli, çünkü çocuklar tanıdıkları yeni kişilere güvenip güvenmeyeceklerine, anne-babanın bu kişiye olan davranışlarını gözlemleyerek karar verir. Bu alışma süresini tanımak bebek psikolojisi için oldukça önemlidir.
Bakıcıyla Her Şey Yolunda mı?
Çocuğu ile bakıcı ilgilenen anne-babaların en büyük problemi de onlar yokken evde her şeyin yolunda gidip gitmediği? Bakıcı çocuk ile yeterince iyi ilgileniyor ve olması gerektiği gibi güzel bir davranış sergiliyor mu?
Bir şeylerin ters gittiğinin ip uçlarını çocuğun davranış ve hareketlerinde ve bakıcının davranışlarında gözlemlenebilir;
–Çocuk bakıcıdan korkuyor, onun yanında huzursuz ve endişeli oluyorsa
-Çocuk normalden farklı bir şekilde düşünceli, üzüntülü ve içine kapanıksa
-Bakıcı günlük rutin yaptıklarıyla ilgili çok fazla bilgi vermiyor ve bir şeyler saklıyor gibi duruyorsa
-Bakıcı anne-babanın emirlerine uymuyorsa ve yapılması gerekenleri anne-baba yokken yapmıyorsa
-Bakıcı devamlı geç kalıyorsa
–Çocuk sürekli halsiz ve açsa
-Çocuk devamlı berbat ve bakımsız gözüküyorsa bir şeyler ters gidiyor olabilir mutlaka kontrol etmek gerekir.
Anne-baba dışındaki bakım veren kişi, çocuğun gelişiminde anne-baba kadar ciddi bir rol oynar. Bu sebepten ötürü bu görevin doğru ve sağlam bir kişiye verilmiş olduğundan emin olmak ve sürekli kontrol sağlamak önemlidir. Ayrıca anne-babanın işten sonra ve hafta sonları çocukları ile yeteri kadar kaliteli vakit geçirdiklerine emin olmaları ve mümkün olduğunca bakımında ve yetiştirilmesinde rol almaları çok önemlidir, böylece aile bebek ilişkisi de sağlıklı ve düzenli bir şekilde sağlanmış olur.
0 Comments