Briç Türleri Nelerdir?


Dünya genelinde en çok tercih edilen iskambil kağıdı oyunlarından biri olarak ön plana çıkan briç kendi içinde bazı türlere ayrılır. Temel olarak iki farklı türü olan briç oyununu oynanma şekli eş durumu gibi nedenler ile çeşitlenir. Rober ve Duplike briç olarak adlandırılan bu çeşitler birbirlerinden temel anlamda olmasa da işleyiş ve yöntem anlamında farklıdır.

Briç Türleri

Rober Briç: Bu oyun dört oyuncu ile oynanır. Oyun rober denilen bölümlere bölünür ve her rober bitiminde yeni robere geçilir. Her roberin sonunda ise puan farkları hesaplanır.

Roberler bir tarafın çift manş yapması ile mümkün olur. Herbir manş ise 100 puana ulaşılması ile elde edilir. Üstelik Rober Briç oynanırken daha ikinci elden manş yapılabilir. İlk el 40 puan, ikinci el 60 puan yazdırarak manş yapan taraf diğer eller sonunda da manşa ulaşırsa roberi galip kapatır.

Oyunun genel anlamda ne zaman biteceği ise oyuncuların anlaşmasına bağlıdır. Rober Briç oynamaya başlamadan önce taraflar rober sayısında anlaşırlar ve oyuna bu şekilde başlarlar. Anlaşılan rober sayısına ilk ulaşan taraf oyunu kazanır. Rober Briç oyunun daha çok şans gerektiren bir versiyonudur.

Duplike Briç: En az altı çift arasında oynanan ya da dört kişilik takımların karşılıklı olarak oynadığı turnuvalarda tercih edilen oyun şeklidir. Turnuva genelinde oynanacak olan el sayısı bellidir. Her takım kendi aralarında bu sayıda el oynar.

Oynanan ellerin ardından takımlara puanları dağıtılır. Aynı eli oynayan takımların puanlarının karşılaştırılmasının ardından ise asıl puan verme işlemi yapılır. Söz konusu puanlara galibiyet puanı, maç puanı ya da uluslararası maç puanı isimleri verilebilir. Bu puan türleri turnuvanın çeşidine göre şekillenir.

Duplike Briç oyununda kazananı gerek maç gerek turnuva sonucunu alınan puanlar belirler. En çok puana ulaşan taraf oyunu ya da turnuvayı kazanır.

Duplike Briç oynanan turnuvalarda zon durumu da önceden belirlenir. İlk elde zon olmaması ve kimsenin zonda yer almaması, ikinci elde kuzey-güney doğrultusundaki ekiplerin zonda bulunması önceden belirlidir. Bunun yanı sıra zon durumu daha önce oynanan ellere ve bu ellerdeki puanlara da bağlı değildir.

Kendi içinde temel anlamda iki farklı türe sahip olan Duplike Briç ikili turnuva ve dörtlü takım maçı olarak ayrılabilir. Bu şekilde ayrı oyun sistemleri, puanlamalar ve kurallar ortaya konularak briç oyunu oynanmış olur.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir