Çocuk Kendini Öğrenmeye Niçin Kapatır?


Çocuklarımız 3 yaşına geldiğinde 2000 kelimeyi artık algılıyor ve hatta konuşmaya başlıyorlar, dolayısıyla soru sormaya başlıyorlar. Nesneler ve yaşam arasındaki ilişkiyi dil, beden, yaşam genel olarak ilişkide olduğunuz her şeyi sorgulamaya başlıyorlar çünkü öğrenmeye açlar. Öğrenme süreci doğumdan ölüme kadar devam eden bir şeydir. Özellikle sesli konuşarak öğrenme 3 yaşında başlar ve devam eder. 2000 kelimeyi çok rahat algılayan çocuklar tabi ki çok konuşuyor gibi görünmeye başlayacaktır.

Çalışan anne babalar ne yapmalı?

Çocuk her şey sorar anne bu ne? baba bu ne? sürekli konuşmak istiyor, her soruya bir yanıt bekliyor. Süngerin sıvıyı emişi gibi o kadar hızlı öğreniyor ki sadece görerek öğrenmiyor, bunun yanında soru sorarak öğreniyor.

Özellikle çalışan anne babalar başta olmak üzere veya majör depresyon gibi depresyon türlerini tecrübe eden anne babalar olmak üzere tahammül sınırım çok düşük diyen anne babalar olmak üzere neredeyse tüm anne babalar duruma göre bıkkınlık yaşadıklarını izah ediyorlar.

 Nerede hata yapılıyor

Çocuğum çok konuşuyor, saatlerce her şeyi soruyor bir gün değil aylarca soruyor diye duymuşuzdur. Bazı anne babalar çevrelerinde modelleri olduğu için terapistlere, çocuk ruh sağlığı uzmanlarına çok kolay bir şekilde başvurup harika kitaplar okuyarak ilham alıp problemleri kendileri çözebiliyorlar. Çoğu anne babalar böyle olmuyor, sus, konuşma, bıktım artık, lütfen artık soru sorma farkındamısın ne kadar çok konuşuyorsun? git başımdan! bıktım artık! gibi cümleler ile çocuk her bir şey öğrenmek için soru sorduğunda öğrenme açlığını gidermek için soru sorduğunda bir süre sonra çocuk soru sormamayı tercih edebiliyor.

Ne yapılmalı

“Öğrenme” mesajını çocuğunuza verdiniz ise çocuğunuza aslında şunları demek istediniz; öğrenme dediniz. Çocuk soru sorarak anne baba bana öğret demiş oldu. Siz yoruldunuz ve bıktırıcı buldunuz. Bir kaç çözüm yolu vardır ama siz sus demeyi tercih ettiniz. Sus ne demektir? öğrenmeyi bırak demektir. Çok fazla annesi babası tarafından sus cümlelerini duyan çocuk bir süre sonra bu komutu yerine getirir ve artık sorularının sayısı azılır, sormaz ama gözlemlemeye başlar, içine kapanır ve iç sesi ile kendisi ile konuşma eylemine girer. Hayal kurarak iç sesi ile kendisine bir dünya kurmaya başlar ve kendi kendine konuşur ve siz onu duymazsanız.

Çocuk kendisini kapatırsa ne olur

Öğrenme sürecinde içine akıtır ya da çok öfkeli bir çocuğa dahi dönüşebilir. Dolayısıyla sizinle konuşmayı bırakır ve okula başladığında öğrenme süreci öğrenmesi gereken o yaş grubuna uygun bütün dersleri başaramamaya başlar. Hatta gerilediğini düşünürsünüz, yabancı dile karşı ilgisizdir, matematiğe karşı ve diğer derslere karşı ilgisizdir. Çocuklar kendisini öğrenmeye kapatabilir. Anne ve babanın davranışları çok belirleyicidir. Çocuğun kendisini yeniden açması için evde sohbet geleneği çok önemlidir. Çocuklarınızın size soru sormasını yeniden onlara hatırlatın, hiçbir ilacın yapamayacağı muazzam bir ilaç etkisi yaratan davranış ilgi ve sevgidir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir