Dejavu kelimesi Fransız’ca kökenli bir kelime olup daha önceden yaşanılmış bir olayı önceden yaşamış hissi ve bir yeri daha önceden görme hissi verir.
Fransız’ca kökenli Dejavu’nun türkçe anlamı yani ben bu anı daha önce yaşadım demektir. Bilim adamları derki , beynin yorgunluk veya başka nedenlerden dolayı bir görüntü, ses veya herhangi bir girdiği şeyi giriş anında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin, bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir.
Örneğin: Siz bir kişi ile konuşurken sizin sorduğun sorulara dalarak bakarak ve kısa cevap veriyorsa karşınızda ki dejavu yaşıyordur. İsviçre’li bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre her ulusa sesleniş konuşmasında dejavu vakalarının arttığı gözlenmiştir. Bazı din adamlarına göre ise dejavu ruhun daha önceden yaratıldığı için olduğunu söyler. Bir takım başka uzmanlara ise insanların yüzde ellisinden fazlası hayatları boyunca en az bir kere dejavu’yu yaşarlar.
Dejavu hepimizin başından geçmiş olan bir fenomendir. Bir odaya girdiğinizde veya yeni yeni bir durumla karşılaştığınızda, “ben daha önce burada bulundum”, “herşey çok tanıdık geliyor” diye düşünürsünüz. Dejavu’nun biçimlerini konulara ve deneylere bağlayabiliriz. Aslında bir teori var. Dejavu beynimizde sakladığımız hatıraların bazı bölümlerinin ortaya çıkmasıdır.
Daha önce tecrübe ettiğimiz bir şeyi size animsatan bir ortama girdiğinizde, ortaya çıkan hatıralardır. Yani dejavu’yu açıklamak için, paraler evrenlere, çoklu evrene başvurmaya gerek yok. Ancak bu başka bir soru doğuruyor. Farklı evrenler arasında gidip gelmek, hangi ölçekte olursa olsun mümkün bir şey midir? Bunun cevabı aslında pekte açık değil. Fizikçiler, örneğin, birden çok evrenin olduğuna inanır, hatta oturma odalarında bile
0 Comments