Ev Turşusu Nasıl Yapılır Ev Turşusu Tarifi


Ev Turşusu Nasıl Yapılır

Kışlık hazırlıkların en bilineni ve herkes tarafından büyük bir iştahla yenileni hiç şüphesiz ki turşudur. İster karışık ister sade kurun mis gibi kokusu ve insan sağlığına olan faydaları ile de her mevsim sofralarımızın baş tacıdır turşu. Peki, ev turşusu nasıl yapılır ve ev turşusu yapmanın püf noktaları nelerdir sorularının cevaplarını yazımızın detayında bulabilirsiniz. Ayrıca turşu suyunun faydaları hakkında detaylı bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz… Keyifli okumalar dileriz…

Turşu temel olarak tuz, limon ya da sirkeyle yapılan karışım ile yiyeceklerin salamura edilmesi sonucu hazırlanan bir yiyecektir. İlk olarak turşunun temel mantığı yiyecekler daha uzun süre nasıl bekletilebilir sorusuna cevaben salamura edilmenin iyi bir saklama yöntemi olduğu gerçeği sonucunda bulunmuş bir yöntemdir. Kısacası ilk etapta yiyecek saklama yöntemi olarak ortaya çıkan turşu günümüzde başlı başına bir çeşit yiyecek haline gelmiştir.

Gelişen tarım ürünleri çeşitliliği sonucunda turşu çeşitliliği de oldukça artış göstermiştir. Sadece lahana, domates, karnabahar, salatalık, fasulye, acur, şalgam, havuç, patlıcan gibi sebzelerin değil erik, muşmula, armut gibi meyvelerin de turşusu kurulmakta ve böylece farklı damak tatları elde edilmektedir.

Ev Turşusu Yapmanın Püf Noktaları

Turşu

Turşu kurmak kolay ve basit bir iş gibi gözükse de kendi içinde dikkat edilmesi gereken ve turşuyu kuran kişinin özellikle hassas davranması gereken bazı kuralları bulunmaktadır.

  • Turşunun temel malzemelerini seçerken dikkat edin.

Turşunun temel malzemelerinden biri tuzdur. Tuz seçiminde dikkat edilmesi gereken nokta sofra tuzu değil salamura için özel olan iri taneli tuzun kullanılması gerektiğidir. Salamura tuzunu market ve pazarlardan kolaylıkla satın alabilirsiniz. Turşu kurarken dikkat edilmesi gereken diğer bir temel malzeme ise sirkedir. Sirkenin seçiminde ne kadar kaliteli ve doğal olanı tercih ederseniz turşunuzun tadı ve sertliği de o kadar yerinde olacaktır. Turşu yapımında kullanılan değişik aromalı sirkeler mevcut olsa da en yaygın olarak tercih edileni üzüm sirkesidir. Turşunun temel malzemelerinden bir diğeri ise sudur. Suyun kireç ve ph değeri bile turşunun kalitesini etkilemektedir. Turşu yapımında kullanılacak olan suyun çeşme suyu değil içme suyundan temin edilmesi önerilmektedir. Ya da eğer çeşme suyu kullanacaksanız, çeşme suyunu kaynatıp soğuttuktan sonra turşu yapımında su olarak kullanmanız tavsiye edilir.

  • Turşuluk malzeme seçimine özen gösterin.

Turşusunu kuracağınız domates, salatalık, havuç, lahana, karnabahar, fasulye, kelek, acur, şalgam, patlıcan, biber gibi malzemelerin çok sert olmamasına özellikle dikkat edin. Bunun yanı sıra ezilmiş ya da iyice yumuşamış olanlarının da turşu yapımında kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çürümemiş ya da bozulmamış olması turşu malzemesinde diğer bir dikkat edilmesi gereken noktadır. Turşuya katacağınız meyve ya da sebzenin bir kenarında bozulma gördüyseniz bir bıçak yardımı ile çürüme olan kısmı kesip attıktan sonra turşuya katmayı unutmayın. Ayrıca turşu kurarken dikkat edilecek hususlardan bir diğeri de malzemelerin hijyenine dikkat etmektir. Turşuluk malzemelerin güzelce yıkanması ve bir süre suda bekletilerek iyice dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Turşuluk malzemelerin çatal ya da bıçak yardımı ile deşilmesi gerektiğini unutmayın.

  • Turşu kurduğunuz kabı seçerken çok dikkat edin.

Turşu kurmak için tercih edeceğiniz kabın cam olması tavsiye edilmektedir. Cam kaplarda kurulan turşular hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur.

  • Turşu kabının ölçüsüne dikkat edin.

Turşu kabının hacmi, turşu malzemelerinin iki katı kadar olmalıdır. Yani 1 kiloluk cam kavanoz içine yarım kilo salamura suyu ve yarım kilo turşu malzemesi koyabileceğinizi unutmayın. Diğer bir deyişle turşu kabının hacminin yarısı kadar malzeme ve salamura suyu koyabilirsiniz.

  • Turşuya aroma veren ve çabuk mayalanmasını sağlayan ek takviyeleri deneyin.

Pratik ve lezzetli turşu için önemli ve püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Bunlardan biri de turşunuza lezzet katmak için içine kişniş, maydanoz, kereviz sapı, sarımsak, maydanoz, hardal tohumu, dereotu ve defneyaprağı gibi malzemeler de katabilirsiniz. Ayrıca şart olmamakla birlikte turşunuzun daha çabuk mayalanmasını sağlamak isterseniz bir avuç kadar koruk üzümü ya da nohut da katabilirsiniz.

  • Turşunuzu süresi boyunca hiç açmayın.

Turşu içeriğindeki malzemeye göre turşunun tutma süresi değişebilir. Ya da malzemenin bütün halde, dilimlenmiş halde ya da rendelenmiş halde turşusunun kurulmuş olması bile turşunun tutma süresini değiştirebilir. Ortalama olarak bir turşunun tutma süresi 15 gün ile 30 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir. En pratik haliyle turşunuzu kurduktan 10 – 15 gün sonra suyunun rengine bakabilir ve suyunda değişme başlamışsa turşunuzun tuttuğunu anlayabilirsiniz.

  • Turşunuzun suyuna yumurta testi yapın.

Turşunun tuzu yeterli mi diye merak ediyorsanız yumurta testini yapabilirsiniz. Bunun için turşunuzda kullanacağınız tuzlu, sirkeli su karışımını 5 litrelik kavanoz içinde hazırlayın. Suyun içine tuzu ve sirkeyi atın ve eriyene kadar iyice karıştırın. Daha sonra içine 1 adet çiğ yumurta koyun. Yumurta su içinde batmıyorsa turşunuz için hazırladığınız suyun tuz miktarı çok idealdir.

Özetle;

  • Tuz, limon,sirke ve sarımsak olmadan turşu kurmayın.
  • Sarımsağın bol olması turşunun lezzetini artırır.
  • 12 kiloluk turşu malzemesi için 500 gr salamura tuzu önerilmektedir. (6 kilo için 225 gr, 3 kilo için 112 gr gibi..)
  • Hava alıp küflenmemesi için turşunun en üst katına kereviz, maydanoz ve dereotu yaprakları koyun.
  • Turşunuzu uygun ortamda saklamaya özen gösterin.
  • Küçük cam kavanozlara kurulan turşular bozulmadan daha uzun süre dayanabilmektedir.
  • Turşunuz olduktan sonra el ile değil mümkünse çatal ya da maşa yardımı ile çıkarılmalıdır.
  • Turşunuzu loş ve serin yerde saklayın. Açtıktan sonra ise turşu kavanozunu buzdolabında saklamanız önerilir.

Ev Turşusu Nasıl Yapılır, Ev Turşusu Tarifi

Ev turşusu tarifine geçmeden önce hemen belirtelim ki herkesin ev turşusu nasıl yapılır ve ev turşusu tarifi nasıl olmalıdır sorusuna vereceği cevaplar birbirinden farklı olabilir. Bu hatırlatmamızı yaptıktan sonra sizler için hazırladığımız ev turşusu tarifimizi sizlerle paylaşıyoruz… Şimdiden afiyet olsun…

Malzemeler

  • 2 kg acur ya da turşuluk salatalık
  • 1 kilo yeşil domates
  • 1 kilo havuç
  • 1 adet küçük boy beyaz lahana
  • 5 diş sarımsak
  • 2 tane 5 litrelik cam kavanoz
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi
  • Salamuralık tuz
  • Dereotu (üzeri için)

Yapılışı

5 litrelik kavanozlara sirkeyi, tuzu ve suyu koyun ve böylece salamura suyunu hazırlamakla işe başlayın. Ve karışımı iyice karıştırın. (Bu aşamada tuzun yeterli olup olmadığını anlamak için yukarıda belirttiğimiz yumurta testini uygulayabilirsiniz. ) Daha sonra tüm malzemeleri suda beklettikten bir süre sonra güzelce yıkayın. Ve dilediğiniz gibi doğrayıp dilimleyin. Birer sıra olacak şekilde domates, lahana, acur ve dereotu kabın içine dizin. Sebzelerin aralarına dilimlenmiş sarımsaklar serpiştirin. En üst sıraya hava almaması için dereotu yaprak ve sapları bolca koyun. Salamura suyunu hiç boşluk kalmayacak şekilde tüm kavanoza dökün. Aynı işlemi diğer kavanoz için de tekrar edin. Turşuyu serin ve loş bir yerde saklamayı ihmal etmeyin. 15 – 20 gün sonra turşunuzun suyundaki renk değişimini kontrol ederek tutup tutmadığını anlayabilirsiniz. Afiyet olsun…


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir