hardal
Sağlık

Hardalın sağlığa faydaları, zararları ve kullanım şekli

Turpgiller familyasından olan Hardal 50 cm boylarında tüylü yapraklı ve sarı çiçekli olup tohumları baharat kullanılan bir bitkidir. Çok çeşidi olmasına rağmen yalnızca beyaz, siyah ve kırmızı Hardal baharat olarak kullanılmaktadır.

Hardalın Faydaları ve Etkileri:

Hardal Tohumu hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşit ve zatürree şikâyetlerini azaltır. Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için faydalıdır. Kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir. Hardal tohumu un haline getirilip tarçın ile karıştırılırsa iştah açar. Hardal tozu buruna çekilirse burun tıkanıklığını giderir.

Hardal Nasıl Kullanılır:

Siyah hardal ya da beyaz hardal bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Keskin ve yakıcı bir tadı vardır. Sos olarak ve soslara sarımsı renk vermek için zerdeçal ile birlikte kullanılır. Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir. Lahana turşusu ve yağlı salamuraları tatlandırmak için kullanılır. Hindistan’da tereyağında kızartılıp patlatılan tohumlar hoş kokuları ile garnitürlerde veya çeşni olarak yemeklerde kullanılır. Toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemeklere katılır.

Kahverengi tohumlar köri hazırlamak için diğer baharatlarla karıştırılır. Brassica juncea türünden hardal yağı elde edilebilir. Toz hardal, ızgara sosları, fırınlanmış sebzeler ve yumurtalarda kullanılabilir. Tatlıdan acıya ve keskin kokuludan yumuşak tatlara kadar hardal sosları bulmak mümkündür. Et yemeklerinde, özellikle av etlerinden yapılan yemeklerde, yumurta ve sebzelerden yapılan salatalarda da hardal sosu kullanılabilir.

Hardalın Zararları:

Tahriş edici bir madde olduğu için deride uzun süre bekletmemek gerekir. Hardalın işlenmesi sonucu elde edilen hardal yağı çok sert ve keskin bir yağdır ve yakıcı özellikleri bulunmaktadır. Bu nedenle hardal yağı sade olarak asla kullanılmaz. Sade kullanıldığında uçucu etkileri dolsayısıyla çeşitli yan etkiler oluşturabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir