Ökse Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


Ökse otu Nedir, Ökse otu Ne İşe Yarar, Ökse otu Nasıl Kullanılır, Ökse otunun Faydaları Nelerdir, Ökse otunun Zararları Nelerdir,

Ökse Otunun Tanımı: 50 cm kadar boylanabilmektedir. Derimsi bir yapı sergiler iki evciklidir. Odunsu bitkilerin yarı parazit bir bitkisi olup daima yeşildir. Meyveleri beyaz ve nohut büyüklüğündedir. Meyvelerin içinde 1-2 adet tohum oluşur. Tohumlar! küremsi şekilden yumurta şekline kadar değişir ve etrafında yapışkan bir madde vardır. Bu madde yardımıyla tohumlar dala yapışarak burada çimlenir.

Dal üzerinde kabuk içerisine doğru emeçlerini (haustorium) salarak ksilem iletim demetlerinden oluşmamış besin maddelerini alarak gelişir. Özümlemeyi kendisi yapar. Tohumlar 3-3.5 mm uzunlukta, 2.2-3 mm genişlikte, 0.8-1.2 mm kalınlıkta ve kahverengi renktedirler. Tohumların üst kısımları hemen hemen düz ve donuk renklidir. Tohumla çoğalır.

Çevre istekleri: Çok sayıda ağaç türü üzerinde yarı parazit halde bulunur. Örneğin kavak, söğüt, elma, armut, huş, ıhlamur, erik, ceviz, fındık, kestane, meşe, bütün çamgillerde vb. odunsu bitkilerde yarı parazit olarak bulunur.

Toplama Zamanı: Yaprak ve küçük sürgünler toplanır, kurutulur ve küçük parçalara ayrılır. Toplama sadece Ekim başından Aralık ayı ortasına kadar ve Mart-Nisan aylarında yapılır. Diğer aylarda etkili madde yetersizdir. Özellikle meşe ve kavaklarda bulunanlar tercih edilmelidir. Ayrıca çam, meyve ağaçlarında ve göknarda bulunanlarda yeterli etkili maddeye sahip bulunmaktadır.

Bitkinin İçeriği: Meyvesi ile dallarında yapışkanlık özelliği verebilen viscin, yapraklarında saponin, reçine, tanen,  organik asitler, viscotoksin alkaloidi, asetilcholin ve cholin bulunur.

Kullanılma Şekilleri

Düşük ve yüksek tansiyonu ayarlayarak düzene sokmasında, kanın temizlenmesinde, kalbin güçlendirilmesinde, salgıların arttırılması ile sindirimde yararlı etkiler gösterir. Ayrıca idrar söktürücü ve spazm gidericidir. Lapa şekline getirilmiş meyveleri romatizmal ağrılarda, basit sivilcelerde kullanılmaktadır. 

Kansere karşı kullanılır. Bitki saraya, kronik kramp, damar kireçlenmelerine ve isteriye karşı da kullanılmaktadır. Ökse otu salgı bezlerine çok faydalı olduğu için harika bir metabolizma ilacıdır. Ayni şekilde pankreasa da etkilidir. Hormon bozukluğu olanlar için günde 2 bardak çayı içilmesi iyi gelir.

Hazırlanan çay burun kanamalarında buruna çekilmesi halinde kanamayı durdurur. Ayrıca akciğer ve bağırsak kanamalarında da etkilidir. Yine baş dönmesi, kulak uğultusu ve görme bozukluğunda da etkili olmaktadır.

Soğuğa hassas burunlar için taze ökse otu meyveleriyle yapılan bulamaç gece yatarken burunun üzerine konur. Bu işleme 4-5 gün devam edildiği zaman burunun soğuğa hassasiyeti dolayısıyla rahatsızlık ortadan kalkar.

Çay Olarak

1 çay kaşığı kuru bitki yaprağı 1 su bardağı soğuk suya akşamdan bırakılır. Sabahleyin hafif ısıtılır ve süzülür. Her gün büyük bir bardak yavaş yavaş içilir.

1. Gövelek Çayı  

Malzemeler: 1 litre su, 2 çorba kaşığı kurutulmuş ökse otu, 1 dilim limon, tatlandırıcı olarak şeker.

Hazırlanışı: Kaynatılan 1 litre suyun bir kısmı demliğe konan kurutulmuş bitkinin üzerine eklenir. 5-10 dakika demlenir, servis esnasında isteğe göre şeker ve limon katılarak tüketilir.

2. Gökçe Suyu

Malzemeler: 2 çorba kaşığı bitki yaprağı; 1 litre su, 1 çorba kaşığı bal.

Hazırlanışı: Yapraklar meyveler olmadan önce toplanıp havadar ve gölgeli bir yerde kurutulur. Kullanılacağı zaman belirtilen miktar soğuk su içinde 2-3 saat kadar tutulur. Elde edilen sıvı bir bardağa doldurulur ve bal karıştırılarak içilir. Bitkinin olgunlaşmış meyveleri de lapaya benzer hale getirilerek romatizmalı olan bölgelere sarılmaktadır.

Bitki Özsuyu Elde Edilmesi

Taze yapraklar ve ince dallar iyice yıkanır, ıslak bir ortamda santrifüjle suyu çıkarılır ve günde 25 damla kahvaltıdan ve yatmadan yarını saat önce 1 bardak su içerisine kanarak içilir.

Not: Bitkilerin yiyecek olarak kullanımı 4 kişiye göre hazırlanmıştır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir