Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi


Ansızın ve durduk yere ataklar şeklinde ilerleyen ve kişinin kendini kötü hissettiği psikolojik hastalığa panik atak deniliyor. Bu ataklarda tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı, göğüste ağrılar ve baskı, ellerde uyuşma sıklıkla yaşanılan durumdur. Aslında tamamen psikolojik olan bu sorun, başlangıçta kişi tarafından kabul edilmeyen ancak ilerleyen dönemde yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. İşte, panik atak;

Panik atak belirtileri nelerdir?

Panik Atak
Panik Atak

Panik atak ile yaşayan bir kişi tedavi olmadığı takdirde hayatından ödün vermek zorunda kalır. Yalnız başına evde kalamaz, dışarıya çıkmaktan korkar, her zaman hastane yakınlarında olmak ister, ölüm korkusu kişiyi günlük yaptığı işlerden ve sosyal çevresinden soyutlar.

Arkadaşlar ile eğlenirken, ya da uyurken aniden bastıran bu ataklar, şiddetli kalp çarpıntısı, göğüste ağrı ve baskı, terleme, hızlı nefes alıp verme ve buna bağlı olarak eller ve ayaklarda uyuşma, dış dünyadan kopup uzaklaşma, kontrolünü kaybetme şeklinde kendini gösterir.

Kişi panik anında korktuğu için tansiyonu da yükselir. Böylece felç, kalp krizi, deliriyor olma gibi senaryoların oluşmasına sebep olur. İlk dakikalarda normal hızında başlayan atak, korku ile birlikte artar, en üst seviyeye tırmanır. Bu durumda hastalar herhangi bir araba ile değil, acil müdahale yapılması adına ambulans ile hastaneye gitmek isterler, acil servise gittiklerinde sakinleşirler. Yapılan tetkiklerde bir şey çıkmasa da hasta buna inanmaz, ertesi gün tüm poliklinikleri dolaşarak kendine ne olduğunu bulmaya çalışır. Bazen bulunduğu şehirdeki tüm hastanelerin kalp doktorlarına giden panik atak hastaları bulunmaktadır.

Psikolojik bir rahatsızlık olan panik atak, kişiye kendini tekrar edeceği duygusu yaşatarak, sosyal ortamlardan uzak kalmasına sebep olur. Bu ‘’beklenti kaygısı ‘’ diye adlandırılır.

Panik Atak anında neler  yapılır?

Öncelikle kişinin rahatsızlığını kabul etmesi gerekir. Kişi o anda yaşadığı korkuya teslim olmamalı, derin nefes alıp vermeye çalışmalıdır. Unutmayalım korku panik atağın dostudur.

Mümkünse kişi bulunduğu ortamdan uzaklaşmalı, temiz hava almalı ve yavaş bir tempo ile yürümelidir.

Nöbet anında vücut tepkileri dinlenmemelidir. Kişi o anda aklına sevdiklerini, yeni aldığı bir kıyafeti, sevdiği bir şarkıyı aklına getirir ise motivasyonu artar.

Panik atak tedavisi

Genellikle gergin, mükemmeliyetçi, depresyona eğilimli insanlarda görülen bu rahatsızlık, kişinin kendisi kadar çevresini de etkiler. Hastanın yakınları bu rahatsızlığı önemsemelidir, nöbet anında endişelenmek yerine, sakin tavırlarla nöbetin atlatılmasına destek olmalıdır.

Panik atak bozukluğu tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Nörolog, psikiyatr, ya da bir psikolog doktor kişiye gerek konuşma terapileri,  gerekse ilaçlar vasıtası ile yardımcı olacaktır.

Kişi, doktorun verdiği ilaçları panik atak rahatsızlığı  geçti diyerek  kendi kedine bırakmamalıdır. Zira hepsi doktor gözetiminde kullanılması ve bırakılması gereken ilaçlardır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir